Startkapitaal eenmanszaak

Startkapitaal eenmanszaak

Het startkapitaal voor een eenmanszaak is het geld dat u nodig heeft om de eerste kosten en investeringen te dekken voor uw zelfstandige carrière. Het is aangeraden om voor uzelf een overzicht te maken van de verwachte kosten en op basis hiervan een startkapitaal te voorzien. We hebben een overzicht gemaakt van alle mogelijke kosten zodat u niets over het hoofd ziet:


Opstartkosten (Vaste kosten)

De oprichtingskosten van een eenmanszaak variëren tussen €82,50 en ongeveer €200. Lees er meer over op onze aparte pagina over de opstartkosten.

Startkapitaal eenmanszaak voor aankopen materiaal (Vaste kosten)

Wanneer u start met ondernemen zal u vaak heel wat nieuw materiaal nodig hebben. Dit zijn vaak dure aankopen en het vormt vaak de grootste uitdagen om deze kosten terug te verdienen. Wanneer uw onderneming al een tijdje bestaat zult u deze materialen geleidelijk aan kunnen vernieuwen. Bij de start van uw onderneming moet u deze allemaal in 1 keer aankopen.

Tip: Het is altijd interessant om grondig te na te gaan welk materiaal echt broodnodig is.  Zo kunt u misschien uw oude computer en GSM nog even gebruiken in plaats van een nieuwe aan te kopen voor uw onderneming. Dit legt aanzienlijk minder druk op uw schouders en verhoogt de slaagkansen van uw onderneming.

Startkapitaal eenmanszaak voor aankoop goederen (Variabele kosten)

In de meeste sectoren zal u per opdracht voor een klant of per product voor een klant eerst goederen moeten aankopen. Denk maar aan een elektricien die eerst PVC buiten moet aankopen om te installeren bij de klant. Ook als u start met uw onderneming zult u deze materialen eerst moeten aankopen.

Tip: Koop de materialen bij u leveranciers steeds op factuur. Probeer ook een zo lang mogelijke betaaltermijn af te dwingen. Wanneer u pas 45 of 60 dagen na aankoop effectief moet betalen zijn de materialen misschien al geïnstalleerd bij de klant en heeft de klant uw verkoopfactuur op zijn beurt reeds betaald. Ook het gebruik van een kredietkaart kan de effectieve betaling tot een maand uitstellen.

Eerste facturen (Vaste kosten)

Wanneer u start met uw onderneming zal u iedere maand of ieder kwartaal facturen ontvangen van uw GSM-abonnement, uw boekhouder, uw verzekeringen, … Bij de start van uw onderneming is het lastig om elke maand voldoende te verdienen om deze kosten volledig te dekken. Zorg er dus voor, wanneer u in de eerste maanden misschien niet uw volledige vooropgezet omzet haalt, dat u dit makkelijk kan bijpassen met uw startkapitaal.

Tip: ook hier is het interessant om een zo lang mogelijke betaaltermijn af te dwingen en op krediet te kopen indien hier geen extra kosten aan verbonden zijn.

Eigen loon

Bij de start van uw onderneming zal u zelf weinig verdienen. Toch lopen uw privékosten door. Zorg ervoor dat u genoeg reserve heeft (in uw privé) om dit gebrek aan inkomsten op te vangen voor een voldoende lange periode. Hou er rekening mee dat dit langer kan zijn dan u zelf zou willen. Zo komt u niet snel in de problemen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *