Oprichtingskosten eenmanszaak

Oprichtingskosten eenmanszaak

De oprichtingskosten voor een eenmanszaak variëren naargelang uw situatie en wat u bereid bent om zelf te doen. Onderstaand staan alle kosten opgesomd, u telt eenvoudig op wat van toepassing is om de totale kostprijs te berekenen.


Oprichtingskosten eenmanszaak:

  • Inschrijfkosten examen basiskennis bedrijfsbeheer (indien van toepassing): €35
  • Openen zakelijke rekeninggratis
  • Inschrijving ondernemingsloket: €82,50
  • Inschrijving sociaal verzekeringskantoor: gratis (maar wel dossierkosten elk kwartaal)
  • Activatie BTW-nummer: Gratis indien zelf, €55 tot €72,60 als extra dienst bij de meeste ondernemingsloketten.

De enige kost die u dus absoluut moet betalen bij de oprichting van uw eenmanszaak is €82,50 voor de inschrijving in de kruispuntbank van ondernemingen. Indien u niet goed weet hoe u uw BTW-nummer moet activeren kunt u dit laten doen door het sociaal verzekeringskantoor. Elk kantoor rekent hiervoor een kost aan, dit varieert van €55 (Zenito) tot €72,60 (Acerta). Kijk dus eens goed naar de prijslijst wanneer u zich aansluit.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat u enkel de €82,50 oprichtingskosten nodig heeft om te starten met uw eenmanszaak. U moet natuurlijk kapitaal voorzien voor de betaling van de eerste facturen, investeringen en een reserve. Lees meer over het startkapitaal voor een eenmanszaak.

Tip: wanneer u klant wordt bij een boekhouder tijdens de oprichting van uw eenmanszaak, is het mogelijk dat de boekhouder uw BTW-nummer gratis voor u activeert als geste. Zij zijn zeer vertrouwd met dit formulier en hebben dit in geen tijd ingevuld. Zo ben je er ook zeker van dat alles correct verlopen is.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *