Omzet, kosten en winst?

Omzet, kosten en winst

Termen als omzetkosten en winst worden continu gebruikt bij het starten van een eigen bedrijf, daarom is het belangrijk om goed te weten wat deze juist inhouden. Eenmaal je ze weet, zijn ze makkelijk te onthouden:Omzet:

de omzet is het totale bedrag dat je ontvangt van klanten. Als je 20 boeken verkoopt aan €10 dan is de omzet €200. Het bedrag van de eventuele ontvangen BTW wordt niet meegerekend.

Kosten:

Dit zijn alle beroepskosten die u gemaakt heeft. Bijvoorbeeld voor het aankopen van de boeken bij de uitgever aan €5 per boek, een totaal van €100. Maar ook de visitekaartjes die u heeft laten maken van €20 en de advertentie in een lokaal blad €30. (Totaal €150).

Winst:

de winst is de omzet min de kosten. U heeft dus €200 binnengebracht met de verkoop van boeken en €150 uitgegeven aan stock en reclame. De winst is dus €50.

De omzet, kosten en winst heeft niets te maken met de feitelijke betaling van de goederen, ze worden berekend op basis van de facturen van de producten of diensten. Deze termen worden vaak gebruikt in de regelgeving en de boekhouding. Onthou ze dus goed!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *