Nadelen eenmanszaak

Nadelen eenmanszaak

Een eenmanszaak is de eenvoudigste vorm om een eigen bedrijf te starten en heeft daarom heel wat voordelen. Echter is er ook een keerzijde aan deze eenvoudigheid. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de nadelen van het oprichten van een eenmanszaak.Nadelen eenmanszaak:

  • Omgekeerde bewijskracht boekhouding: Kort gesteld: in een vennootschap moet de fiscus kunnen aantonen dat u een fout hebt gemaakt, in een eenmanszaak moet u kunnen aantonen aan de fiscus dat uw boekhouding correct is. Vooral bij aankopen die zowel privé als professioneel kunnen dienen kan dit een rol spelen. Dit komt omdat de boekhouding van een BVBA gedetailleerder is en dus meer bewijskracht heeft.
  • Je bent zelf onbeperkt aansprakelijk
  • Alle inkomsten vallen onder de personenbelasting: voor lage inkomens is de personenbelasting vaak voordeliger omdat de laagste schijven lager zijn dan de vennootschapsbelasting. Zijn de inkomsten van uw eenmanszaak hoger, dan kan het zijn dat de personenbelasting veel hoger is dan de vennootschapsbelasting.
  • Het overlaten van de zaak is veel moeilijker dan bij een BVBA. Alles hangt immers vast aan uw eigen persoon en niet aan een aparte rechtspersoon zoals bij een vennootschap.

Bij de oprichting van een eenmanszaak moet u dus goed de afweging maken tussen alle voordelen en nadelen. Algemeen geldt: hoe kleiner het bedrijf, hoe voordeliger een eenmanszaak is.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *