Eenmanszaak of BVBA

Eenmanszaak of BVBA

Aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid in een eenmanszaak of BVBA is één van de twee grootste redenen waarom ondernemers voor een vennootschap kiezen. In een BVBA zijn de zaakvoerders beperkt aansprakelijk tot het kapitaal dat zij geïnvesteerd hebben. Echter moet dit toch met een korrel zout genomen worden: wanneer u als zaakvoerder fouten maakt ” die een normaal voorzichtig en toegewijd ondernemingshoofd niet zou gesteld hebben” bent u nog steeds hoofdelijk aansprakelijk.
 

Oprichters

Een eenmanszaak opstarten kunt u alleen doen. Om een BVBA op te starten moeten er minstens twee zaakvoerders zijn. Als alternatief is er hierop de eBVBA (één mans BVBA), maar hiertegenover staat een hoger te volstorten kapitaal (zie later).Belastingen en sociale bijdragen

In een eenmanszaak betaald u op al uw winsten sociale bijdragen en belastingen, omdat deze immers integraal naar u persoonlijk gaan. In een BVBA gaan alle winsten naar de BVBA zelf. De BVBA moet geen sociale bijdragen betalen maar wel een vennootschapsbelasting van +-33%. De BVBA betaalt de zaakvoerders een loon uit (in te brengen als onkosten en dus geen vennootschapsbelasting hierop). De zaakvoerders betalen enkel op hun loon sociale bijdragen en personenbelasting. Een BVBA is dus voordelig wanneer niet alle winsten van een bedrijf uitbetaald worden maar gebruikt worden op een kapitaal op te bouwen in het bedrijf.

Te volstorten kapitaal in een eenmanszaak of BVBA

Bij het starten van een eenmanszaak hoeft u zelf geen minimumkapitaal in te brengen. U moet natuurlijk wel de kosten die u maakt voordat u winst begint te maken voorschieten. In een BVBA moet u minimum € 6.200 volstorten op de rekening van de BVBA om van start te kunnen gaan.Opstartkosten van een eenmanszaak of BVBA

De opstartkosten van een eenmanszaak bedragen ongeveer €100. Wanneer u een BVBA opricht moet u een attest van de notaris hebben en zijn er extra administratieve verplichtingen. De opstartkosten van een BVBA kunnen al snel oplopen tot €1000.

Boekhouding van een eenmanszaak of BVBA

In een eenmanszaak is het mogelijk om een vereenvoudigde boekhouding te voeren. Aangezien dit aanzienlijk eenvoudiger is maakt dit ook de kosten van een boekhouder veel goedkoper. De boekhouding van een BVBA kost al gauw twee tot vier keer zoveel als die van een eenmanszaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *