BTW-vrijstelling aanvragen

BTW-vrijstelling voor eenmanszaak
BTW-vrijstelling voor niet altijd even interessant. Informeer u dus goed of een BTW-vrijstelling voordelig is voor uw bedrijf. Wanneer uw bedrijf minder dan €15.000 omzet behaalt per jaar, kunt u een BTW-vrijstelling aanvragen. Let op: het gaat hier om omzet en niet winst. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat dit niet in alle gevallen voordelig is om deze vrijstelling aan te vragen:

De BTW-vrijstelling houdt in dat u geen BTW-aangiften moet doen. U hoeft ook geen BTW te berekenen op facturen aan uw klanten. De BTW die u betaalt aan uw leveranciers kunt u niet aftrekken en moet u dus gewoon betalen. Indien u dus veel aankopen heeft is dit niet altijd voordelig. Een BTW-vrijstelling is voordelig in volgende twee situaties:

BTW-vrijstelling bij verkoop aan particulieren

Particulieren betalen steeds de prijs van een product incl. BTW. Wanneer uw concurrent een product heeft van €100 excl. BTW, betaalt de klant €121. Indien u geniet van een BTW-vrijstelling kunt u dus ook €121 euro vragen voor uw product. Beide bedrijven hebben dus €21 extra binnengekregen op het product. Uw concurrent trekt hier de BTW af van de aangekochte producten en betaalt de rest aan de staat. U betaalt van die €21 ook de BTW aan uw leverancier, maar de rest kunt u zelf houden.

Wanneer u verkoopt aan bedrijven zit de situatie anders in elkaar. Bedrijven betalen netto de prijs excl. BTW. U kunt uw prijs dus niet verhogen met €21 euro. Hierdoor hebt u geen extra inkomen om de BTW bij de leveranciers te compenseren.

BTW-vrijstelling in de dienstensector

Wanneer u enkel diensten verkoopt waarvoor u dus weinig of geen materiaal nodig hebt, zult u weinig zaken moeten aankopen. Hierdoor betaalt u ook weinig BTW aan uw leveranciers. Deze BTW betaalt u netto extra dan wanneer u geen BTW-vrijstelling zou hebben, maar u spaart wel de moeite uit om elk kwartaal een BTW-aangifte in te dienen of de kost van een boekhouder om dit voor u te doen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *