Boekhouding eenmanszaak

Boekhouding eenmanszaak

Elk bedrijf is verplicht om in orde te zijn met de boekhouding. U kunt dit zelf doen of dit laten doen door een boekhouder. Ook als u de boekhouding van uw eenmanszaak uitbesteedt, bent u best op de hoogte van wat er allemaal moet gebeuren en waarvoor u juist de boekhouder betaalt. Een eenmanszaak mag een enkelvoudige boekhouding voeren, wat aanzienlijk eenvoudiger is dan een dubbele boekhouding. Volgende taken moet u uitvoeren om de boekhouding van uw eenmanszaak op orde te houden:

Bijhouden van verkoopdagboek

De naam zegt het zelf: in het verkoopdagboek houdt u alle verkoopfacturen bij. Alle verkopen zijn genummerd en gesorteerd op datum. Zo wordt gecontroleerd of het dagboek volledig en correct is.

Bijhouden van aankoopdagboek

In dit dagboek houdt u alle aankopen bij van leveranciers. Ook deze facturen moet u bijhouden op datum en zelf nummeren.

Bijhouden van financieel dagboek

Het financieel dagboek brengt de financiële verrichtingen van uw bedrijf in kaart. Dit dagboek kan opgesplitst worden in twee delen: bank en kas. Het bankboek bevat alle mutaties op een bankrekening en het kasboek bevat alle uitgaven en ontvangsten in cash. Let op: het kasboek is niet hetzelfde als het dagontvangstenboek. In het dagontvangstenboek verzamelt u per dag de totale cash ontvangsten voor handelingen waarvoor geen factuur opgemaakt moet worden.De BTW-aangifte voor boekhouding eenmanszaak

De frequentie van de BTW-Aangiften hangt af van uw omzet:

€0 tot €15.000: Vrijstelling van BTW. U hoeft geen aangifte in te dienen.
€15.000 tot €1.000.000: Aangifte per kwartaal (eerste helft van januari, april, juli en oktober)
€1.000.000: Maandelijkse aangifte.

Als eenmanszaak zal u wellicht genieten van een BTW-vrijstelling of een kwartaalaangifte doen. Voor de BTW-aangifte zult u alle aankoopfacturen en verkoopfacturen (inclusief creditnota’s) verwerken in een aankoop- en verkoopdagboek. De BTW-aangifte bevat het totale bedrag aan betaalde BTW (op de aankoopfacturen) en het totale bedrag van de ontvangen BTW (op de verkoopfacturen). Indien u meer BTW ontvangen heeft dan u betaalt heeft, zal u de BTW moeten doorstorten aan de staat. In de praktijk zult u elk kwartaal twee maanden een voorschot betalen, berekend op de BTW van vorig kwartaal, en de derde maand de verrekening.

De BTW-listing of klantenlisting

Wanneer u BTW-plichting bent moet uw onderneming jaarlijks een lijst indienen van alle bedrijven waaraan u voor meer dan €250 verkocht hebt aan diensten of producten. De lijst bevat ook de totaal aangerekende BTW.

De personenbelasting

De personenbelasting moet u ook als particuliere persoon indienen. Wanneer u een eenmanszaak runt moet u hier ook de omzet, kosten en winst in opnemen van uw bedrijf. U betaalt immers geen aparte belastingen voor uzelf en voor uw bedrijf, dit is geïntegreerd.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *