Bankrekening openen voor uw zaak

Openen van zakelijke rekening

Hoewel er in theorie geen verschil is tussen uw privékapitaal en uw bedrijfskapitaal is het verplicht om een aparte rekening te openen voor uw eenmanszaak. In de praktijk is een aparte rekening onmisbaar. Deze rekening biedt u een goed overzicht van het geld dat u ter beschikking heeft en de afschriften op deze rekeningen zijn een onmisbaar naslagwerk. Aan de hand van de afschriften kunt u nakijken welke klanten u reeds betaald hebben en welke facturen u zelf nog moet betalen aan uw leveranciers.Verschil zakelijke bankrekening en persoonlijke bankrekening

In de meeste banken kunt u kiezen tussen een zakelijke rekening en een persoonlijke rekening. Voor het opstarten van uw eenmanszaak kunt u voor beide kiezen. Beide rekeningen zijn voor een groot deel gelijkaardig maar het is belangrijk om toch op de hoogte te zijn van de verschillen:

  • De rente: ligt op een zakelijke rekening vaak lager. Bekijk dit verschil goed wanneer u een rekening opent.
  • Kosten: De beheerskosten liggen soms hoger voor een zakelijke rekening. Echter zijn er genoeg banken waarbij zowel de persoonlijke als zakelijke rekening gratis is.
  • Tools: Vele banken hebben een verschillend online platform voor persoonlijke rekeningen en zakelijke rekeningen. Exporteren van digitale afschriften of automatische koppelingen met software en boekhoudpakketten zijn vaak enkel beschikbaar in het zakelijke pakket. Deze functies zal u bij de start wellicht nog niet gebruiken maar kunnen na verloop van tijd een verademing zijn in dagelijkse administratie van uw bedrijf.

Advies: Open een zakelijke rekening bij een bekende Belgische bank. De bekendste banken zijn vaak volledig mee met de digitalisering van de bankzaken. Zoek een bank waarbij het openen van rekeningen gratis is en de kosten voor bankkaarten zo laag mogelijk is. Om het verschil in rente op te vangen opent u tegelijk een persoonlijke rekening waarop u maandelijks het geld dat u niet onmiddellijk nodig heeft stort. Zo vangt u ook het verschil in rente op.

Is uw rekening geopend? Schrijf u dan in bij de kruispuntbank van ondernemingen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *