Aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds

Sociaal verzekeringsfonds

Het aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds heeft in eerste instantie weinig te maken met de bedrijfsactiviteit die u gaat uitoefenen, maar meer met uw statuut als zelfstandig ondernemer. In België is er een sociaal zekerheid van toepassing waardoor dat wanneer u ziek wordt u recht heeft op een uitkering, wanneer u aan het einde van u carrière bent u maandelijks een pensioen krijgt, … Hier draagt u ook als zelfstandige (verplicht) aan bij onder de vorm van sociale bijdragen.

De aansluiting bij het sociaal verzekeringskantoor is gratis. De vuistregel voor sociale bijdragen is dat u net iets meer dan 22% van uw winst moet afgeven aan het sociaal verzekeringskantoor. Als starter krijgt u hier de eerste drie jaar korting voor (respectievelijk 20,5%; 21% en 21,5%). U betaalt elke drie maanden (maart, juni, september, december) een deel van de bijdrage.

Omdat u en het sociaal verzekeringskantoor natuurlijk niet weet hoeveel uw uiteindelijke winst op het einde van het jaar zal zijn wordt dit berekend op basis van de inkomsten van het vorige jaar. Als starter mag u zelf kiezen hoeveel u bijdraagt, maar er is wel een minimum. De meeste starters kiezen voor de minimumbijdrage omdat dit het minste risico inhoudt en het minste betaaldruk met zich meebrengt. Indien u toch meer verdient kunt u het verschil apart zetten op bijvoorbeeld een spaarrekening en gebruiken om het jaar nadien het verschil te compenseren. Het is wel belangrijk dat u dit goed opvolgt want dit verschil kan hoog oplopen!

Aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds voor hoofd- en bijberoep

Als zelfstandige in hoofdberoep is het minimumbedrag voor uw sociale bijdragen ongeveer €685,66 per kwartaal (20,5% als starter). Dit moet u elke drie maand storten aan het sociaal verzekeringskantoor. Indien 20,5% van uw omzet minder is dan de minimumbijdrage zal u deze toch moeten betalen. Indien u meer verdient zal u het verschil het jaar daarop moeten opleggen.
Als zelfstandige in bijberoep ligt de minimumbijdrage veel lager. U betaalt immers al voor uw sociale zekerheid met uw hoofdberoep. De minimumbijdrage hier is €75,85 (20,5% als starter). Zijn uw inkomsten lager, dan krijgt u de volledige sociale bijdrage terug omdat u geniet van een vrijstelling. Zijn uw inkomsten hoger, dan betaalt u het verschil het jaar nadien bij.

Kort samengevat: Als u een eenmanszaak start in hoofdberoep betaalt u het eerste jaar elk kwartaal €685,66. Als u een eenmanszaak start in bijberoep betaalt u €75,85. Naargelang u meer winst maakt verhoogt u dit bedrag bij uw sociaal verzekeringsfonds.

U moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringskantoor ten laatste op de dag van de start van uw zelfstandige activiteit. Na de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds moet u nog uw BTW-nummer aanvragen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *